Positivisme

Naar mijn idee worden een positieve of negatieve kijk mede bepaald door de mate van je gelukkig voelen of niet. De meest bekende uitdrukking hierover is: “het glas is half leeg of het glas is halfvol.” Je kan ook zeggen dat pessimisten alles negatief benaderen terwijl optimisten alles positief oppakken.We denken vaak dat het leven beter zal zijn, of dat we gelukkiger worden als dit of dat maar eens gebeurde, bv. als we getrouwd zullen zijn, of zodra we een kind hebben of na de geboorte van een tweede kind, later frustreert het ons want de kinderen zijn nog niet groot genoeg, als dat maar eerst eens zo is, dan zijn we beter af. Ons geluk hangt telkens weer af van een volgende stap. De waarheid is dat er geen beter moment is om gelukkig te zijn dan het huidige moment.

Als het nu niet is, wanneer zal het dan zijn ? Ons leven is altijd gevuld met nog te bereiken doelen, maar er zijn altijd hindernissen die eerst nog opgelost moeten worden en dan zal het leven pas echt beginnen. Ik ben er achter gekomen dat deze hindernissen juist het leven zijn. Hieruit kun je concluderen dat er geen weg is naar geluk, maar dat geluk de weg is. Niet wachten tot we afstuderen, een hoger loon krijgen, zullen trouwen, kinderen het huis uit zijn, of gewoon tot het vrijdagavond, zondagmorgen, lente, zomer, herfst of winter zal zijn om te beseffen dat er geen beter moment is dan NU om gelukkig te zijn. Geluk is een weg, maar geen bestemming ! Op mijn leeftijd ben ik er achter, “de tijd wacht op niemand, ook niet op toekomstig geluk”. Bij ons op de camping staat iemand die alles negatief benaderd. Op zich kan ik best met hem opschieten omdat ik nu eenmaal weet hoe hij in elkaar zit, bovendien accepteert hij van mij mijn opmerkingen over zijn negatieve kijk. Als je hem hoort, deugt er niet veel op onze camping, maar hij komt hier al 22 jaar, dus wat zou er nu werkelijk mis zijn.

Het heeft geen zin om te proberen de wind die op ons in waait tegen te houden, beter is het te genieten van het moment en samen genieten is dubbele vreugd. Wijsheden die ons wijzen op het samen doen, een samenleving waarin ieder zijn waarde en kracht heeft, een samenleving waarin ieder met elkaar vervlochten is. Een gevlochten touw breekt niet gemakkelijk, en bovendien om nog eens zo’n wijsheidscliché aan te halen, ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Daarnaast is humor en relativering een middel om een positieve kijk te bevorderen. Immers negativisme is een hellend vlak wat mensen steeds somberder maakt, waardoor alles nog donkerder lijkt dan het in werkelijkheid is. Stel, wat ik voor niemand hoop, je raakt je baan kwijt, wat kan je dan allemaal niet meer ? Je auto welke je om de 4 jaar inruilt, vervangen of zelfs je 2e auto wegdoen. In plaats van 3x op vakantie nu misschien hooguit 1 keer. De nieuwste mobieltjes en andere elektronische gadgets aanschaffen. Je wekelijkse kroegbezoek, theater, concert, sportwedstrijd of feesten drastisch verminderen. Je kan het milieu niet meer belasten met vuilniszakken vol overbodig aangeschafte of al 1 jaar oude spullen. Je kan niet meer even met je mobieltje naar een ander deel van je huis bellen om iemand te roepen of aan te spreken, je moet er dan naar toe lopen. Misschien moet je het bubbelbad of de zonnebank wel ongebruikt laten. Je 3 of 4 tv toestellen kan je niet meer door flatscreens vervangen. Om nog maar niet te spreken over al die dure abonnementen met providers van je mobiel, digitale tv en internet, die wat lager moeten worden, zodat je in plaats van 80 tv zenders er nog maar 50 hebt of het downloaden i.p.v. 3 minuten nu 4 minuten duurt. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Je begrijpt dat dit humoristisch bedoeld is. Natuurlijk gun ik niemand z´n baan kwijt te raken, maar wat relativeren ten opzichte van onze levenswijze kan m.i. helemaal geen kwaad. Wat we in de achterliggende jaren allemaal veel teveel hadden ten opzichte van het grootste deel van de wereldbevolking, hebben we nu door de crisis misschien voor een klein deeltje terug moeten inleveren. Nou en, we blijven nog steeds bij de rijke landen van de wereld behoren. Nu je geluk halen uit de dingen die er nu zijn en je geluk niet verwachten van zaken die je toch niet in de hand hebt, maakt dat je i.pl.v. negatief, positief in de wereld staat . En dat is pas positief.

A.L. Duscees