De Gouden generatie

We kennen allemaal het begrip de Gouden Eeuw een periode in de Nederlandse geschiedenis die goeddeels samenvalt met de zeventiende eeuw. Nederland maakte een bloeiperiode door op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Kenmerk van die periode was dat door met name de handel er veel verdiend werd en daardoor ook veel werd gebouwd of het nu schepen waren of huizen. Dit gaf ook voor de gewone bevolking een zekere mate van welvaart, voldoende werk en daardoor waren er ook voor de kleine neringdoende voldoende inkomsten. Momenteel maken we een tijd door dat dit soort zaken bij ons op een laag pitje zijn komen te staan. De bouw ligt op zijn gat, bestedingen worden tot een minimum beperkt en daardoor is de werkeloosheid nog steeds groeiende. We hebben ook een andere periode meegemaakt, de periode van wat ik noem de Gouden generatie. Mensen die net voor, in of na de oorlog geboren zijn, hebben zowat heel hun werkzame leven te maken gehad met de groei van de economie, er werd volop gebouwd, werkeloosheid is door de bank genomen altijd laag geweest waardoor ook de bestedingen steeds meer werden en onze middenstand ook volop kon groeien. Tot het moment van de jongste crisis, het werkzame deel van onze bevolking is daar nu en wie weet nog hoelang de dupe van. Alleen één bepaalde bevolkingsgroep zie ik daar fluitend doorheen fietsen, al hoor je ook daar wat geklaag. Dit is de generatie die nu gepensioneerd is, onze senioren, ook mijn generatie, ik zie ze komen op de camping, rijdend in hun MPV’s makkelijk voor het in- en uitstappen, een fietsendrager met 2 e-bikes achterop (electrische trapondersteuning). Hun caravans zijn meestal jong van jaren en uiteraard voorzien van een mover. Gaan ze wandelen hebben ze hun Nordic Walking stokken met eventueel ook nog een stappenteller. BBQ’s of Skottelbraai zijn uit het betere segment en ook de smartphones, tablets en laptops behoren tot de inventaris, ik zie ze regelmatig zitten onder hun luifel, uiteraard voorzien van een internetvoucher voor de camping. Wordt het wat later trekken ze zich terug in de voortent of caravan om naar hun lcd breedbeeld tv te kijken. Dit doen ze niet voor een paar weken, nee men heeft of een voorseizoenplaats, tot eind juni om daarna naar het buitenland te vertrekken, of een seizoenplaats, of men trekt maanden door Europa om over de overwinteraars in Spanje of Portugal nog maar niet te spreken. Misgun ik ze dat nu ? Nee, ze hebben heel hun werkzame leven hard gewerkt, zijn waarschijnlijk ook nog zuinig geweest en dankzij een goede gezondheidszorg kunnen ze daar nu van profiteren. Wel begrijpelijk dat, dit aanziende, er stemmen opgaan om bij die generatie maar wat weg te halen. Wat bij hen weer de nodige reacties oproept. Hoe men daar nu ook over denkt, één ding staat voor mij vast, het is een Gouden generatie.

A.L. Duscees