gelukkig zijn is een keuze

Door het tot nu toe slechte voorjaarsweer, veel te koud en weinig zon, wordt de negativiteit hierover alleen maar groter en horen we mensen alleen maar klagen. Nu is dat volgens mij een karaktertrek van ons Nederlanders, klagen over het weer. Het is te koud, te nat, te heet, te droog, sneeuw ligt te lang, teveel wind enz. enz. Ons land heeft een zeeklimaat en de constante factor daarbinnen is dat het weer altijd zeer verschillend is. Heeft dat klagen daarover ook iets met ons geluksgevoel te maken ? Blijkbaar niet, want in vele onderzoeken scoort Nederland altijd torenhoog als het erom gaat of we ons gelukkig voelen. Hoewel er soms aardige verschillen zitten in de percentages door verschillende onderzoeksmethodes zitten we bijna altijd in de top 10. De vraag is, wat is de definitie van geluk, waar ga je als onderzoeker naar op zoek, speelt daar het huisje, boompje, beestje gevoel een rol bij, of je financieële en/of maatschappelijke situatie, je relatie of sociale contacten ? Veel mensen die ongelukkig of in ieder geval niet gelukkig zijn, hebben het gevoel dat dat komt door de omstandigheden waarin ze verkeren. Toch zijn er mensen in dezelfde omstandigheden die helemaal niet ongelukkig zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het niet de omstandigheden zijn die mensen ongelukkig of gelukkig maken, maar de manier waarop ze ermee omgaan, de manier waarop ze sowieso in het leven staan. Als geluk een bestemming wordt in je leven, blijf je altijd ongelukkig, er zullen altijd weer nieuwe dingen opdoemen. Hieruit kun je concluderen dat er geen weg is naar geluk, maar dat geluk de weg is. Niet wachten tot we afstuderen, een hoger loon krijgen, zullen trouwen, kinderen het huis uit zijn, of gewoon tot het vrijdagavond, zondagmorgen, lente, zomer, herfst of winter zal zijn om te beseffen dat er geen beter moment is dan NU om gelukkig te zijn. Geluk is een weg, maar geen bestemming ! Vanuit die wetenschap wordt geluk als volgt gedefinieerd: ‘Geluk is het besef dat je knoppen hebt en dat je in staat bent ze om te zetten’. Binnen gelukkig zijn of niet gelukkig zijn, bestaan er ook nog allerlei fluctuaties zoals leuk/niet leuk, prettig/onprettig, vreugde/verdriet. Je een keer rot voelen betekent immers nog niet dat je ongelukkig bent. En plezier hebben maakt je nog niet gelukkig. Begrippen die op een x moment in het leven toch een rol spelen bij onderzoeken zijn als je je leuk, verdrietig, opgewonden, down, uitgelaten, gekwetst of blij voelt. Daarom hebben dit soort momentopnamen m.i. weinig zin. Een onderzoek naar de lange termijnstatus lijkt mij zinvoller en laat er nu zo’n onderzoek ook geweest zijn. 176 mensen zijn daarop onderzocht (niet erg veel voor een representatieve steekproef), daaruit bleek dat 65% aangaf gelukkig te zijn en 35% gaf aan dit niet te zijn. Een stuk lager dan de meeste onderzoeken laten zien. Maar,stellen de onderzoekers, als je tot de conclusie komt dat je niet gelukkig bent, wil nog niet zeggen dat je dus ongelukkig bent. Misschien denk je dat je niet in staat bent knoppen om te zetten, je dient dan eerst iets aan je denkwereld te doen zodat je er achter komt dat je daar wel toe in staat bent, maar dat is een keuze, m.a.w. je kan er dus zelf voor kiezen of je gelukkig of ongelukkig wilt zijn, ook met het slechte voorjaarsweer, aan het weer veranderen we niets, wel aan de manier hoe we er zelf mee omgaan. Hierbij komen de woorden van Churandy Martina in mij op: “Ik ben blij man.”

A.L. Duscees