Wat te kiezen ?

In vervolg op mijn vorige column, vroeg ik me af op welke partij ik nu op 12 september ga stemmen. Uit de partij verklaringen na de doorrekening van het PCB wordt ik niets wijzer, ze hebben zoals altijd allemaal weer de beste uitkomsten. Daar kan ik dus niet op afgaan. Vroeger was dat allemaal veel duidelijker, je kwam uit een bepaald nest en dat bepaalde veelal ook je stemkeuze. Na het wegvallen van de zuilen werd dit geheel anders, je ziet dat sindsdien ook aan het politieke landschap. Met de wetenschap uit mijn vorige column weet ik dat ook ik van nature een emotionele keus zou maken. Daarom heb ik heel bewust me enigszins verdiept in de inhoud van verschillende partijprogramma’s en deze getoetst aan datgene wat ikzelf vind dat er moet gebeuren cq veranderen. Echter ook dan kom ik er niet uit want de zaken die ik belangrijk vindt, zijn verdeeld over verschillende partijen. Daarnaast weet ik ook dat na de verkiezingen er weer een heleboel van die programma’s afgezwakt worden om tot een coalitie te kunnen komen. Dus wat moet ik nu, toch maar op mijn gevoel afgaan ? Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met afstrepen wat ik zeker nooit zou stemmen. Dat werd me door één partij deze week wel erg gemakkelijk gemaakt, de SGP was al nooit een partij waar ik op zou stemmen, na de uitspraak van hun leider Kees v.d. Staay, betreffende het zwanger worden na een verkrachting, is deze partij welke toch al het imago had vrouwonvriendelijk en middeleeuws te zijn, voorgoed uit mijn systeem verdwenen.

Ook het benoemen van schuldigen voor allerlei problemen in ons land, zonder naar jezelf te kijken en een afdoende antwoord te geven hoe het dan wel moet, zijn voor mij redenen om zo’n partij nooit te stemmen, dus de PVV valt ook af. Dan wordt het al weer wat moeilijker, komend uit een ARP nest zou je kunnen zeggen dat dan de CU meer nog dan het CDA in aanmerking zou kunnen komen, maar het voortdurend refereren aan wat er in de Bijbel staat is voor mij een reden ook die af te strepen ondanks dat ze m.i. best een paar goede programmapunten hebben met name op het gebied van mijn sociale gevoel. Ook andere partijen welke geen enkele kans maken op zetels of slechts enkele, vallen voor mij af, want wat bereik ik daarmee. Blijven over de bekende partijen als VVD, D’66, CDA, SP en Groen Links. Eigenlijk een keus tussen rechts, links, of van allebei een beetje, het midden dus. Je kan ook zeggen ons huishoudboekje snel op orde brengen, of schuld blijven maken en dit over langere tijd uitsmeren, waarbij je niet weet hoe de wereld er dan voorstaat. Misschien wel na ons de zondvloed. Dit wordt moeilijk voor me want het sociale gezicht is voor mij erg belangrijk, maar ook mijn realiteitsgevoel je moet niet meer uitgeven dan je binnen krijgt, is erg belangrijk voor me. Dit zijn twee elementen welke even groot zijn voor me, wat te doen ? Dobbelen ? Of zeggen van allebei een beetje en voor het midden kiezen ? En wat dan, het rechtermidden of het linkermidden ? Of moet ik zoals velen gewoon op een mij aansprekende persoon kiezen ? Pfff, wat is het burger zijn toch zwaar. Afgaan op de debatten welke volop gehouden worden, zegt ook niets, een goeie debater zegt helemaal niets over het partijprogramma wat straks uitgevoerd gaar worden. Toch moet ik straks op 12 september een hokje rood maken, want dat wil ik wel, niet stemmen vind ik laf. Maar wie o wie, ik heb nog 12 dagen de tijd om iets te verzinnen.

A.L. Duscees