U zult al wel begrepen hebben uit mijn vorige columns, dat ik momenteel mijn vakantie geniet op een camping. Nu is dit een camping waar honden zijn toegestaan, met als gevolg dat er bij bijna iedere tent wel een hond aanwezig is. Vorig jaar heb ik die van mij moeten laten inslapen, dus bij mij komen alleen honden zo af en toe een koekje halen. Die hebben we aangeschaft want we blijven hondenliefhebbers. Als ik dan zo het hondengedrag, lees baasjesgedrag bekijk, is het eigenlijk net als in mijn vorige column al gezegd werd, we vinden mede campinggasten aardig of minder aardig naargelang ze met hun kinderen omgaan. Dit geldt ook voor de opvoeding van de hond. Er is 1 campinggast welke een hond uit het boekje heeft, ik bedoel natuurlijk perfect opgevoed. Toen er een nieuwe kampeerder naast ons kwam te staan met een Labrador van een half jaar, wild en totaal niet luisterend (zouden er ook ADHD honden zijn?), kon deze man dit na twee dagen niet meer aanzien en vroeg de eigenaar of hij een uurtje met de hond aan de slag mocht, uiteraard samen met hem, want hij moest meer leren dan de hond. Deze man was maar wat blij dat hij hulp kreeg.

Nu 3 dagen later lijkt het wel een totaal andere hond (was het dan toch geen ADHD ?). Uiteraard gaf dit onder een aantal gasten stof tot gesprek waarbij namen als Cesar (de dog whisperer van tv) en Martin Gaus een fervent tegenstander van Cesar ter sprake kwamen. Cesar laat in zijn tv programma zien hoe je criminele honden weer op het rechte pad krijgt. Alles wat bijt, gromt, meubels vernielt of kinderen omver loopt wordt door hem omgetoverd tot een lief aaibeestje (dat is ….. een lieve hond, jonguh). Zijn motto: een hond is een hond en behandel hem ook zo. Het schijnbare succes van die man kan natuurlijk niet goed blijven gaan, op internet staat het vol met anti Cesar sites. In Nederland is het vooral Martin Gaus die zijn natte neus in de zaken van Cesar Millan heeft gestoken. De zgn. flooding techniek, welke ook in de psychotherapie wel wordt gebruikt bij fobieën, behelst het net zo lang blootstellen aan de prikkel die angst veroorzaakt tot de paniekreactie vanzelf wegebt. Martin Gaus propageert de beloningsmethode. Maar ook hiervoor geldt: de meningen zijn verdeeld. Alle discussies hierover hebben iets bekends.

Of het nu gaat om kinderen opvoeden, criminelen aanpakken of de burger tot beter gedrag aanzetten, steeds is daar hetzelfde probleem: werk ik met belonen of met straf ? Het echte wetenschappelijke antwoord daarop is natuurlijk : hangt ervan af, dat is echter een nuance waar een tv programma niet mee uit de voeten kan. Zo blijft de verdeeldheid bestaan, ook op onze camping. Met dank aan Victor Lamme, hersenwetenschapper.

A.L. Duscees