Vutters in paniek Afgelopen week was een kennis van me helemaal over de rooie vanwege de aangekondigde, vervroegde ingang voor de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Wat is er namelijk aan de hand ? Gezien zijn leeftijd gaat zijn pensioen dan pas in 2 mnd na zijn 65e verjaardag. Zijn vut uitkering eindigt op zijn 65e, hetgeen betekent dat hij 2 maanden zonder inkomen komt te zitten, althans voor wat de aow uitkering betreft. Volgens de minister wordt het aanvullend pensioen voor deze mensen wel vanaf hun 65e uitbetaald. Maar is dit wel zo ? Als ik zie met wat voor problemen de pensioenfondsen nu al te maken hebben, vraag ik me toch af of ze dit gaan doen. Bij Kamervragen welke hierover gesteld zijn, heeft de minister geantwoord dat bij 2/3 van de vutters de vutuitkeringen “waarschijnlijk” doorbetaald gaan worden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. En volgens hem valt het allemaal wel mee want het zou zo iemand hooguit € 450,– bruto kosten per maand. Dank je de koekoek, alleen al voor de aow kan het iemand wiens vrouw ook niet werkt, zijn aow uitkering en de partnertoeslag, tesamen zo’n dikke 1200 euro per maand kosten. Mijn kennis heeft geïnformeerd bij zijn bedrijfsvereniging en daar wisten ze te vertellen dat het helemaal nog niet zeker is dat zijn aanvullend pensioen op zijn 65e zou ingaan en ook niet dat zijn vut doorbetaald zou worden. Met andere woorden de minister loopt weer met zoethoudertjes te strooien.

Toen werd geïnformeerd bij de belastingdienst kreeg hij vervolgens te horen dat mensen die hiervan de dupe zouden worden, een renteloze lening konden krijgen om die maanden te overbruggen, en dat de belastingdienst dan zou uitmaken wanneer en met hoeveel dit bedrag terug betaald moest worden, m.a.w. de minister heeft al lang instrukties gegeven voor iets wat hij al weet. Daarnaast werd mijn kennis te verstaan gegeven dat hij eventueel ook een beroep kon doen op de bijstand. Opnieuw een staaltje van volksverlakkerij en wat doen onze volksvertegenwoordigers hieraan ? Een paar vragen stellen en dan vervolgens genoegen nemen met dit soort antwoorden ? En maar zeggen dat het consumentenvertrouwen versterkt moet worden, zodat we meer gaan consumeren. Met dit soort regelingen ? Hopelijk komt er na de verkiezingen een kabinet wat een en ander wat beter gaat regelen en zo nodig terugdraait, maar ik heb zo mijn twijfels.

A.L. Duscees