Lang leve de vrijheid

Niemand kon er omheen, Nederland deed mee aan het EK voetbal. Als je de kleur oranje al niet in de straten tegenkwam dan spetterde het wel van de beeldbuis af. De meest waanzinnige gadgets en prularia zijn je aangeboden als je maar koopt bij die of die winkel of supermarkt, en zowat alle producten die er te koop zijn hadden wel een oranje kleurtje meegekregen. Bekende zangers werden geronseld om liedjes te zingen die aangepast waren aan het voetbalfestijn, maar meer nog aangepast aan de naam van de supermarkt of het bedrijf dat reklame wilde maken. De dictatuur van de sponsoren en tv stations zorgt ervoor dat niets kan of mag buitenom hun regeltjes. Het alleenrecht voor die sponsor is zodanig vastgelegd dat er twee jaar geleden een rel is ontstaan vanwege een oranje jurkje wat bij een biermerk cadeau werd gedaan als je hun bier maar kocht.

Dat jurkje mocht in de stadions niet in beeld worden gebracht, omdat de sponsor het alleenrecht heeft. Je mag als cameraman dus alleen maar die verschrikkelijke pletterpetten laten zien welke door onbenullen worden gedragen, in plaats van de schoonheid van het vrouwelijk deel van de supporters welke in een sexy jurkje staan te springen en te dansen. Verkoop trucs en beïnvloeding zijn er al zolang reclame bestaat, en dat het werkt heb ik aan den lijve ondervonden. Mijn vrouw, die in mijn ogen de grootste anti voetbal vrouw is die er bestaat, haalt alle oranje attributen welke in de loop der jaren zijn verzameld weer allemaal tevoorschijn. Nooit geweten dat wij nog zoveel hadden en dat allemaal ooit door haar zelf aangeschaft. Alsof het genieten van een voetbalwedstrijd afhangt van de attributen welke je wel of niet draagt.

Deze oranje dictatuur blijkt dus in staat zelfs de grootste tegenstander in haar macht te krijgen. En ik ? Ik kijk erg graag naar een voetbalwedstrijd, maar de dictatuur van de commercie, en ook van de media was ik al zat voor het begon. Dankzij o.a. Duitsland zijn we na een week weer van deze dictatuur verlost, moesten wij eerst van hun dictatuur worden verlost, nu verlossen zij ons van onze eigen oranje dictatuur. Een kenmerk van dictatuur is de invloed van je naaste omgeving welke je weerhoud om tegen de stroom in te roeien. Lang leve de herwonnen vrijheid.

A.L. Duscees