HD staat in dit geval niet
voor high-definition, alhoewel dat tegenwoordig ook erg van deze tijd is, maar
voor houdbaarheidsdatum.

Onlangs schreef dokter Paul
van Dijk een stukje in BN/DeStem over de vervaldatum van medicijnen, dit bracht
mij op het idee om mijn mening te geven over de trend betreffende de
houdbaarheidsdatum welke op ons voedsel vermeld staat en waar de huidige
generatie heel fel op is. De houdbaarheidsdatum is een
door het Warenwetbesluit etikettering van levensmiddelen voorgeschreven
vermelding op een levensmiddelenproduct, die de klant informatie biedt over de
uiterste datum waarop de consument het product moet hebben geconsumeerd of kan
bewaren. Er is verschil tussen “te gebruiken tot” en “tenminste houdbaar tot.”
Het eerste betreft producten die bederfelijk zijn zoals vlees en groenten en
altijd gekoeld bewaard moeten worden, de tweede aanduiding wordt gebruikt voor
producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer. In
tegenstelling tot de vermelding “te gebruiken tot” is deze vermelding
níet een uiterste consumptiedatum. De fabrikant garandeert de kwaliteit van
zijn product tot de vermelde datum. Na het verstrijken van deze datum kan de
kwaliteit of de kleur van het product achteruitgaan, maar is nog steeds
geschikt voor consumptie. Dit laatste nu is volgens mij onvoldoende bekend,
elke datum wordt geïnterpreteerd als zijnde de dag dat het product bedorven is
en ziek kan maken. Van nabij maak ik mee dat mijn kinderen alles weggooien wat
op of over de datum is, terwijl dit helemaal niet nodig is. In heel veel
gevallen zijn de neus, ogen en smaakpapillen een veel beter beoordelingsgegeven
dan de aangegeven datum. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat
fabrikanten ten behoeve van de omzet een zo krap mogelijke datum op hun
producten zetten, nergens is terug te vinden hoe die datum tot stand komt, er
lijkt geen literatuur over te zijn, ook over de risico’s van over de datum
geconsumeerde producten kan ik niets terug vinden. Voedselvergiftigingen komen
alleen voor door producten uit de eerste categorie, de bederfelijke producten
als vlees, vis, groenten en zuivel. Van een pot jam, een doos hagelslag,
frisdranken, snoep enz. zal men geen voedselvergiftiging krijgen. Ook hierin is
onze Nederlandse regelgeving wel erg doorgeschoten naar mijn idee en maakt de
industrie daar dankbaar gebruik van. Eén voordeel heeft het wel, de
voedselbanken zijn er goed mee en zijn onze minder bedeelden hierdoor vaker
ziek ? Ik heb er geen aanwijzingen voor, sterker nog, ik denk dat voedsel
allergieën bij hun minder vaak voorkomen dan bij diegenen die heel punctueel
zich aan de aangegeven datum houden. M.i. werkt dit hetzelfde als de soms overdreven
hygiënische leefwijze van mensen welke hierdoor een gebrek aan weerstand hebben
en veel vaker ziek zijn of allergieën ontwikkelen.

A.L. Duscees