Een nieuw jaar, nieuwe keuzes ?

Deze column gaat in verband met het nieuwe jaar over goede voornemens welke mensen aan het begin van zo´n nieuw jaar soms doen.

Een poosje terug zag ik een programma, ik denk EO, wat uitging van de stelling “opnieuw beginnen”, de conclusie was, dat kan samen met God.

Door het feit dat men de woorden, opnieuw beginnen gebruikte, was ik het direct al oneens. Je kan namelijk nooit opnieuw beginnen. Wat wel kan is, het anders gaan doen. Opnieuw beginnen, betekent dat je helemaal blanco, vanaf nul begint. Dit is onmogelijk. We worden als mens vanaf de conceptie, gevormd en bepaald, door enerzijds onze genetische samenstelling die we meekregen van onze ouders, en de invloeden welke al vanuit de moederschoot bepalen wie we zijn, anderzijds wordt wie we zijn bepaald door omgevingsfactoren en opvoeding in de eerste levensjaren. Daarnaast worden we in de loop der tijd nog eens extra gevormd door ervaringen die we op doen tijdens ons leven. Een voorbeeld, wat veelzeggend is, stel ik wil stoppen met roken, kan ik dan op nul beginnen ? dus vanaf het tijdstip dat ik nog niet rookte ? Onmogelijk, ik ben mentaal en lichamelijk verslaafd, dus kan ik niet opnieuw beginnen alsof ik nog nooit gerookt heb, was het maar waar. Nog even verder met dit voorbeeld, ik kan door jarenlang roken longemfyseem gekregen hebben, dan kan ik nooit meer opnieuw met schone longen beginnen, longemfyseem herstelt zich namelijk niet. Dit voorbeeld gaat ook voor mentale en gevoelsmatige omstandigheden op. Wat je bent en hoe je gevormd bent, dat blijf je. Je kan wel andere keuzes gaan maken dan welke je tot nu toe gemaakt hebt. M.a.w. je kan nooit op nul beginnen alsof je (nog) geen vorming en opvoeding hebt gehad, maar wel tegen de voor jou negatieve dingen ingaan en het vanuit een bewuste wil, anders gaan doen. Je zal dan wel duidelijk moeten weten waar de negatieve dingen die je wil veranderen, vandaan komen. Gevormd binnen de relatie met je ouders, zal 90% gevoelsmatig kiezen voor zo´n zelfde relatie, was deze voor jou negatief, dien je bewust andere keuzes te maken dan je gevoel je in eerste instantie aangeeft. Ga het anders doen, want blanco opnieuw beginnen kan nu eenmaal niet. Ook niet samen met God, mocht je daarin geloven.

Om maar eens te spreken met president Obama : change, yes (that’s what) we can.

A.L. Duscees