Familietradities en rituelen

Deze eindejaarsperiode begonnen op 5 december, de adventstijd en oud en nieuw, is zowat de enige periode waarin van bovengenoemde zaken nog gesproken kan worden. En wat is daar nog van over in vergelijking met zo’n 40, 50 jaar geleden ?

Was het vroeger zo dat één en ander sterk gerelateerd was aan religieuze uitingen, tegenwoordig zijn de uiterlijke kenmerken daarvan misschien nog wel zichtbaar, maar de tradities en rituelen hebben steeds meer een persoonlijke en familiale inhoud gekregen.

Bij ons is dat niet anders, waren vroeger van huis uit de kerkelijke uitingen rond kerst, het middelpunt van de traditionele eindejaars vieringen, tegenwoordig wordt er nog wel samen gezongen, maar zijn de liederen, naast 1 of 2 traditionals, meer eigentijds. Waar vroeger bij ons thuis, het bijbelse kerstverhaal werd gelezen, deed ik dat op mijn beurt, toen de kinderen nog klein waren, met andere verhalen en sprookjes, zoals bv. het meisje met de zwavelstokjes. En nu, nu de kinderen ouder zijn geworden, hebben ook die verhalen weer plaats gemaakt voor gedichten over elkaar, waarbij op ludieke manier iets over de ander gezegd wordt. Wat ondanks alle kleine veranderingen blijft, is het feit dat tijdens één van de kerstdagen, je moet immers ook rekening houden met alle schoonfamilies, het hele gezin met alle aanhang bij elkaar komt, om gezamenlijk het kerstfeest te vieren zoals dat vroeger ook ging. Om dit te waarborgen hebben we al een schema tot 2050 in ons bezit waarop onze gezamenlijke kerstdag vermeld staat. Een nieuw en verder gaand schema zal ik ongetwijfeld niet halen. Een wat moeilijker punt om deze traditie in stand te kunnen houden is de ruimte in ons huis. Dit huis bood voldoende plaats voor ons gezin, maar naarmate er geleidelijk meer ‘koude kant’ bij kwam, is dit een probleem geworden, want niet alleen zingen, gedichten en cadeautjes onder de kerstboom zijn traditie, maar ook het gezamenlijk diner met daarna de bekende alcoholische versnaperingen vormen daar deel van. Dit heeft tot gevolg, aangezien het merendeel verspreid over Nederland woont, niemand nog naar huis kan en allen bij ons blijven slapen en dan nog zonder kleinkinderen, creativiteit ten aanzien van dit probleem is dus geboden. Zo worden de vakantie attributen, als luchtbedden en slaapzakken van zolder gehaald, kussens van banken gesleept en worden slaapkamers verbouwd tot slaapzalen. Ook dat heeft weer zijn speciale charme welke bijdraagt aan onze familietraditie.

Aangezien het de volgende ochtend de bedoeling is om gezamenlijk te brunchen, dient er ook nog een wekschema opgesteld te worden in verband met het voorkomen van wachtrijen bij de douche. Je haalt je zo een heleboel gedoe op de hals, maar willen missen ? Zeker niet, daar is onze familietraditie mij te dierbaar voor.

Ik wens alle lezers heel gelukkige en vrolijke dagen toe en bij wie dat mogelijk is, hou je eigen tradities in ere. Het blijft de saamhorigheid van je familie versterken.

A.L. Duscees